Czy robienie zakupów grozi uzależnieniem?

Proszę odpowiedzieć na WSZYSTKIE poniższe pytania

Wybierz płeć

Kobieta mężczyzna

Podaj swój wiek

poniżej 18 lat
18-30 lat
31-40 lat
41-50 lat
51-60 lat
powyżej 60 lat

1. Czy zdarza się Pan/i dokonywać zakupów po to, aby poradzić sobie z samotnością i złym samopoczuciem (depresją)?

Tak Nie

2. Czy zakupienie czegokolwiek co jest Pani/Panu potrzebne bądź nie, powoduje krótkotrwały stan „podniecenia" (zadowolenia, „haju")?

Tak Nie

3. Czy zdarza się Pan/i kupować przedmioty, na które Pani/Pana nie stać tylko dlatego, ponieważ uważa Pan/i, że zasługuje na to, aby być dla siebie dobrą/ym? Wiele przekonywujących reklam wykorzystuje taki sposób myślenia o zakupach i związane z nim stany emocjonalne. Oczywiście jest to prawda, że zasługujemy na takie traktowanie siebie, ale wcale nie musimy tego sobie udowadniać poprzez wydawanie pieniędzy na rzeczy, któtych nie potrzebujemy lub na które nas nie stać.

Tak Nie

4. zy dokonując dużych zakupów i płacąc kartą kredytową osiąga Pan/i szybko zadowolenie („nagrodę"), a jednocześnie odsuwa Pan/i w czasie mniej przyjemne konsekwencje swojego postępowania?

Tak Nie

5. Czy demonstruje Pan/i czasami jeszcze inne zachowania spotykane u osób uzależnionych. Na przykład jada Pan/i nadmiernie, żeby opanować poczucie pustki albo nadużywa alkoholu, kiedy jest Pan/i zestresowana/y lub smutna/y?

Tak Nie

6. Czy dokonując zakupów miewa Pan/i poczucie winy, albo łapie się na tym, że niestety znowu powtórzyło się takie zachowanie?

Tak Nie

7. Czy większość zakupów dokonuje Pan/i w samotności, traktując to jako swoje „tajne" grzeszne zachowanie?

Tak Nie

8. Czy Pani/Pana nadmierne wydatki mają negatywny wpływ na Pani/Pana życie? Czy zdarza się, że Pani/Pana karty kredytowe osiągają bardzo wysokie zadłużenia i na koniec miesiąca są trudności ze znalezieniem pieniędzy na zakup rzeczy na prawdę potrzebnych?

Tak Nie

9. Czy zdarza się Pan/i dokonywanie impulsywnych zakupów kosztem ograniczania wydatków na rzeczy na prawdę potrzebne?