Realizacja ogólnopolskiej kampanii społecznej zapobiegającej uzależnieniu od sieci wśród dzieci i młodzieży. Kampania ma zwrócić uwagę społeczeństwa na istotny problem nadużywania Internetu, wskazywać na konieczność racjonalizacji życia pomiędzy światem rzeczywistym a wirtualnym oraz zachęcać młodych ludzi do zmian zachowań w kierunku bezpiecznego korzystania z sieci poprzez promowanie alternatywnych w stosunku do życia wirtualnego sposobów spędzania wolnego czasu.

Zapewne wiele osób zadaje sobie pytanie -  Czy w ogóle można się uzależnić od Internetu?

Otóż TAK, każda aktywność, która ma wpływ na nasz nastrój może być uzależniająca. W czasie przyjemnych zachowań dochodzi do wielu neurochemicznych zmian.

Mogą one wywołać nagły efekt, na mocy którego osoba silnie odczuwa przyjemność. Przyjemne akcje mają dużą szansę powtarzać się w przyszłości.

Ponadto uzależniające zachowania często blokują negatywne emocje i myślenie o problemach, przez co przyczyniają się do błędnego koła nałogu.