Dlaczego nie mogę z tym skończyć?

-Jak to się stało? Nie mogę uwierzyć w jakich jestem kłopotach!

-Jeśli teraz przestanę grać, przyznam się do całkowitej porażki. Nie mam żadnej możliwości żeby spłacić wszystkie pieniądze, które jestem winien.
-Gdybym miał pieniądze żeby zainwestować, jestem pewien, że dopisałoby mi szczęście. Potrzebuję tylko jednej wygranej.
-Nawet gdybym wygrał, prawdopodobnie straciłbym to znowu.
-Sam nie dam sobie rady z tym bałaganem, ale wstydzę sie poprosić o pomoc.
-Powinienem sam rozwiązać swoje problemy. Jak moge być tak głupi.
-Nigdy nie przypuszczałem, że to się tak źle skończy.

Czy powyższe zdania brzmią tak, jakbyś je znał? Większość osób, które mają problemy z hazardem przyznaje, że straciła kontrolę nad ilością czasu i pieniędzy, które przeznacza na hazard. W tym samym czasie zaniedbuje inne obowiązki. Zdają sobie sprawę z tego, że mają problemy, ale hazard wydaje się być ważniejszy.

Większość osób nadmiernie uprawiających hazard ma mieszane uczucia na temat hazardu. Wiedzą, że sprawiają problemy ludziom których kochają. Tracą spokój, są nieszczęśliwi i często nienawidzą samych siebie. Ale pociąg do hazardu wydaje im się zbyt duży, aby mogli mu się oprzeć.
Wydaje im się, że nie mogą zrezygnować ze wszystkiego na raz- z pieniędzy i emocji, które zainwestowali w hazard. Nie są w stanie zaakceptować tego, że nigdy nie odzyskają utraconych w grze pieniędzy.
Niektórzy wierzą, że ich system zadziała, że szala szczęścia przechyli się na ich stronę, że nadszedł czas na wygraną. Inni wierzą, że kontynuacja hazardu jest jedynym sposobem wyjścia z sytuacji, której się wstydzą.

Inni obiecują rzucić hazard, ale nie potrafią tego zrobić. Boją się , że osoby im bliskie odkryją ich tajemnicę. To popycha ich do głebszego ukrywania się i dalszego zaciągania długów. Łudzą się nadzieją wielkiej wygranej, która zakończyłaby ich problemy. Od czasu do czasu wygrywają, co podtrzymuje ich nadzieję - do czasu kiedy straty zaczną się znów piętrzyć. Gdyby rzucili granie teraz, czuliby się przegrani. Musieliby stawić czoła wszystkim konsekwencjom, jakie spowodował hazard

Jeśli jesteś jak większość tych, którzy grają nadmiernie, zapewne wiele razy próbowałeś ograniczyć lub rzucić hazard. Trudno jest to zrobić samemu. Terapia może Ci pomóc znaleźć długotrwałe rozwiązanie problemów z którymi się borykasz.
Chcesz sprawdzić czy masz problem?  Zrób test

Straty i korzyści z uprawiania hazardu

Wiele osób ma mieszane uczucia odnośnie hazardu. Może nie chcesz rzucić hazardu. Jednocześnie widzisz jakie wyrządza szkody. Takie mieszane uczucia mogą być bardzo dezorientujące. Tearpia pomoże Ci ocenić Twoją sytuację i rozważyć sposoby na jej poprawę.

STRATY I KORZYŚCI Z UPRAWIANIA HAZARDU
Być może utożsamiasz się z twierdzeniami na temat korzyści i strat z poniższej listy:
Korzyści
Uprawiam hazard ponieważ:
• Uwielbiam dreszcz emocji kiedy gram.
• Wiem, że wielka wygrana może rozwiązać wszystkie moje problemy.
• Granie jest moją jedyną szansą zostania milionerem.
• Czuję się ważny kiedy wygrywam. Lubię gdy mogę coś zafundować rodzinie i kolegom.
• Mam pewny system. To tylko kwestia czasu zanim ponownie wygram.
• Kiedy jestem na fali‖ mogę zdobyć pieniądze szybko i łatwo.
• Hazard pozwala mi na moment zapomnieć o moich problemach i cierpieniach.
• Hazard jest tą rzecząw moim życiu, która jest tylko dla mnie. Kiedy gram mam pocżucie kontroli.
• Dzięki hazardowi wychodzę z domu. Czuję się bezpieczny i mile widziany.
• Wszyscy moi koledzy uprawiają hazard.

Straty
Myślę o uzyskaniu pomocy ponieważ:
• Mój współmałżonek grozi mi, że odejdzie jeśli nie przestanę grać.
• Kłócimy się cały czas na temat mojego hazardu.
• Mam dosyć wymykania się, okłamywania i ukrywania przegranych.
• Moja reputacja szwankuje.
• Kredytodawcy mnie nachodzą. Rozważam ogłoszenie bankructwa.
• Myślę tylko o hazardzie. Pochłonął całe moje życie.
• Przestałem troszczyć się o rzeczy, które powinny być dla mnie ważne.
• Pożyczyłem pieniądze od wielu ludzi. Wstyd mi spojrzeć im w oczy.
• Boję się, że stracę pracę, bo jestem ciągle rozkojarzony.
• Zaniedbuję zdrowie.
• Coraz częściej, hazard mnie już nawet nie bawi.
• Czuję się całkowicie przegrany. Czasami nienawidzę siebie do tego stopnia, że chcę z tym wszystkim skończyć.

Wpływ na rodziny

Problemy wynikające z hazardu wpływają negatywnie na rodziny w wieloraki sposób:
• Problemy finansowe: kiedy członkowie rodziny dowiadują się, że oszczędności, nieruchomości lub inne mienie przepadło, mogą odczuwać przerażenie, złość i czuć się oszukanymi.
• Problemy emocjonalne i izololacja: problemy hazardu wywołują negatywne uczucia wśród członków rodziny, co z kolei znacznie utrudnia rozwiązanie tych problemów. Wielu partnerów tych osób, które mają problemy z hazardem, nie chce emocjonalnej lub fizycznej bliskości z kimś, kto ich rani. Członkowie rodziny mogą unikać innych ludzi, ponieważ czują wstyd. To powoduje, że nie łatwo jest uzyskać ich miłość i wsparcie.
•Zdrowie fizyczne i psychiczne: stres, będący rezultatem uprawiania hazardu, może powodować problemy zdrowotne zarówno u hazardzisty jak i jego rodziny. Mogą to być zaburzenia lękowe, depresja lub problemy takie jak: bezsenność, owrzodzenia, kłopoty z wypróżnianiem się, bóle głowy, bóle mięśni.
• Wyczerpanie: wiele rodzin nie potrafi radzić sobie ze stresem. Czasami jedna osoba z rodziny może próbować zapanować nad sytuacją i bierze na siebie dodatkowe obowiązki. To może prowadzić do jej wyczerpania. Członkowie rodziny hazardzisty często zapominają o swoich potrzebach lub rozrywkach.
• Wpływ na dzieci: kiedy rodzic lub opiekun ma problem z hazardem, dzieci mogą czuć się opuszczone, odczuwać depresję i złość. Mogą myśleć, że to one są powodem tych problemów i że jeśli będą grzeczne problem się skończy. Mogą myśleć, że muszą stanąć po stronie jednego z rodziców. Mogą stracić zaufanie do rodzica, który coś obiecuje, ale nie dotrzymuje słowa. Niektóre dzieci, przez swoje złe zachowanie, mogą próbować zwrócić na siebie uwagę rodzica zajętego uprawianiem hazardu.
• Przemoc fizyczna i psychiczna: przemoc występuje częściej w rodzinie, która przeżywa kryzys. Problemy wynikające z hazardu mogą prowadzić do fizycznej lub emocjonalnej przemocy wobec partnera, starego rodzica lub dziecka. Jeśli ma to miejsce w Twojej rodzinie, natychmiast szukaj pomocy

Zaburzenia lękowe i depresja

Wiele osób uprawiających nadmiernie hazard odczuwa stres, lęk i depresję. Może to powodować zaburzenia snu, trudności w śleniu i rozwiązywaniu problemów.
Jeśli niektóre z poniższych symptomów odczuwasz dłużej niż dwa tygodnie i sprawia to, że Twoje codzienne życie jest utrudnione, możesz być w poważnej depresji:
• Straciłeś chęć do wykonywania swoich codziennych zajęć.
• Czujesz się przygnębiony lub poirytowany.
• Nie śpisz tak jak poprzednio (np. masz problemy z zasypianiem, budzisz się często lub śpisz za dużo).
• Twój apetyt się zmienił. Straciłeś lub przybyłeś na wadze.
• Czujesz bezradność, beznadziejność lub rozpacz.
• Masz trudności w myśleniu i zapamiętywaniu a Twój tok myślenia jest spowolniony.
• Odczuwasz ciągłe poczucie winy. Nie możesz przestać myśleć o problemach.
• Straciłeś zainteresowanie potrzebami seksualnymi.
• Czujesz fizyczne zmęczenie, jesteś powolny i ociężały lub rozbiegany i podekscytowany.
• Czujesz gniew.
• Myślisz o samobójstwie

Jeśli doświadczasz którejś z powyższych trudności, porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym lub pracownikiem opieki zdrowotnej (terapeuta od spraw hazardu może być również pomocny). Powiedz im również o swoich problemach z hazardem. Leczenie może polegać na wzięciu lekarstw i/lub uzyskaniu porady terapeutyczej oraz na innej formie wsparcia.

Ryzyko samobójstwa

Wskaźnik samobójstw jest wyższy u osób nadmiernie uprawiających hazard i u członków ich rodzin. Próby popełnienia samobójstwa występuję częściej u osób mających również problemy ze zdrowiem psychicznym (takie jak depresja) lub nadużywających alkoholu czy narkotyków.
Osoby, które w przeszłości groziły, że popełnienią samobójstwo lub że coś sobie zrobią, są także w bardziej ryzykownej sytuacji.

Jeśli myślisz o samobójstwie lub planujesz jak zakończyć swoje życie, natychmiast zwróć się po pomoc. Nie musisz samotnie stawiać czoła swoim problemom.

CO ROBIĆ JEŚLI MYŚLISZ O SAMOBÓJSTWIE

Jeśli myślisz aby zakończyć swoje życie:

• Idź natychmiast na pogotowie ratunkowe.
  • Usuń wszelkie środki, które mogłyby ułatwić samobójstwo
    (np: broń, lekarstwa).
  • Powiedz o tym jak się czujesz rodzinie lub przyjacielowi.
  • Zadzwoń do lokalnej Gorącej Linii po wsparcie i informacje.
  • Powiedz lekarzowi o swoich problemach – również hazardowych.
  • Nie pij alkoholu i nie bierz narkotyków—to tylko pogorszy sytuację.
  • Porozmawiaj z kimś komu ufasz, z przyjacielem lub duchowym doradcą.