Problemy wynikające z uprawiania hazardu to nie tylko utrata pieniędzy.Hazard może mieć wpływ na całokształt życia danej osoby.
Hazard staje się problemem gdy:

• przeszkadza w pracy, szkole lub innej aktywności
  • szkodzi zdrowiu psychicznemu lub fizycznemu
  • szkodzi sytuacji finansowej
  • niszczy reputację
  • powoduje problemy w rodzinie lub w gronie przyjaciół

Istnieją różne poziomy problemów z hazardem (zobacz poniżej).

POZIOMY PROBLEMÓW Z HAZARDEM
Problemy z hazardem mogą być od umiarkowanych do poważnych:

• Większość osób uprawiających hazard od czasu do czasu, dla rozrywki, nie doświadcza żadnych szkód.
  • Zaawansowani gracze grają regularnie, jednakże rodzina i praca jest dla nich ciągle na pierwszym miejscu.
  • Osoby grające bez ograniczeń, często mają problemy w pracy, rodzinie czy życiu towarzyskim. Uprawianie przez nich hazardu często powoduje problemy finansowe.
  • Dla niektórych ludzi, uprawianie hazardu wyrządza poważne szkody w każdej dziedzinie ich życia.

Osoby grające bez ograniczeń różnią się od siebie, tak samo jak różne mogą być problemy z którymi się borykają. Ludzi mających problemy z hazardem można znaleźć we wszystkich grupach wiekowych, dochodowych, kulturowych i zawodowych. U niektórych problemy z hazardem pojawiają się nagle, u innych może to narastać wiele lat. Istnieje wiele przyczyn pojawienia się problemów z hazardem. Na przykład, u niektórych osób problemy powstają wtedy, gdy próbują odegrać przegrane pieniądze lub gdy pragną być w centrum toczącej się akcji. Dla innych hazard to odskocznia od stresów, które niesie życie.

Dlaczego niektórzy ludzie mają problemy z hazardem?
Okoliczności sprzyjające uprawianiu hazardu są wszędzie. Hazard jest bardzo popularny, szeroko akceptowany i mocno reklamowany. Powoduje to, że więcej ludzi uprawia hazard i robi to coraz częściej. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z ryzyka związanego z hazardem lub nie rozpoznaje sygnałów problemów, które hazard powoduje. Dlatego też, wiele osób u których istnieją problemy, nie zdaje sobie z tego sprawy.
Wielu ludzi uprawia hazard nie mając z tym problemów. Traktują granie jako formę rozrywki lub sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi. Mają nadzieję wygrać, ale nie oczekują wygranej.

Być może osoby, które mają problemy z hazardem, tak właśnie zaczęły uprawianie hazardu. Często jednak mają inne powody do grania, takie jak:

• nadzieja na wielką wygraną
  • próba odegrania utraconych pieniędzy
  • ekscytacja związana z podejmowaniem ryzyka
  • impulsywność (działają bez zastanowienia)
  • próba poprawy tego co myślą o samym sobie
  • samotność
  • ucieczka od problemów życiowych
  • ulga w cierpieniu fizycznym lub psychicznym
  • zmaganie się z depresją i lękiem.

Niektóre formy hazardu powodują więcej kłopotów niż inne. Na przykład, automaty mogą wciągnąć graczy poprzez przedłużające się elementy gry, częste wygrywanie małych sum, szansę większej wygranej i złudzenie bliskiej wygranej. Jednakże każda forma hazardu może stać się problemem.

Czynniki ryzyka
Istnieje wiele czynników ryzyka przy uprawianiu hazardu.Czynniki te zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z hazardem.
Ryzyko jest większe jeśli osoba:

• miała dużą wygraną gdy rozpoczynała uprawianie hazardu
  • ma kłopoty finansowe
  • doświadczyła niedawno straty lub zmiany w życiu, tak jak, problem w związku uczuciowym, rozwód, utrata pracy, przejście na emeryturę lub śmierć bliskiej osoby
  • uprawia hazard aby poradzić sobie z troską o swoje zdrowie i/lub poradzić sobie z fizycznym cierpieniem
  • często odczuwa samotność
  • nie ma wielu zainteresowań i hobby lub odczuwa brak celu życiu
  • często czuje się znudzona, podejmuje ryzyko lub działa bezzastanowienia
  • uprawia hazard, pije alkohol lub zażywa narkotyki aby pomóc sobie z negatywnymi uczuciami lub wydarzeniami
  • często odczuwa depresję lub niepokój
  • doświadczyła przemocy lub przeżyła traumę
  • ma (lub miała) problemy z alkoholem, narkotykami, hazardem lub rozrzutnością
  • ktoś w rodzinie ma (lub miał) problemy z alkoholem lub narkotykami, hazardem lub rozrzutnością
  • wydaje się jej, że posiada system lub sposób na granie, który zwiększa (jej, jego) szansę na wygraną.

Im więcej pozycji z powyższej listy odnosi się do danej osoby, tym więcej ostrożności musi zachować, kiedy uprawia hazard.