Wpływ na rodziny
Prawdopodobnie już zdajesz sobie sprawę z tego, jak bardzo hazard może niszczyć rodziny. Jego wpływ na rodziny przybiera różne formy. Problemy z hazardem mogą być ukrywane przez długi okres czasu; wiele rodzin przeżywa szok kiedy dowiaduje się, ile pieniędzy zostało straconych.

Niektóre związki nie przetrwają problemów związanych z hazardem. Inne rodziny walczą z tymi trudnościami i wychodzą z kryzysu wzmocnione. Można odzyskać kontrolę nad problemami z hazardem, jednakże uporządkowanie wszystkich spraw wymaga czasu i cierpliwości.

Nie podejmuj żadnych ważnych decyzji dotyczących rodziny będąc pod wpływem stresu. Potrzebujesz czasu na to, aby wszystko przemyśleć, uwzględniając uczucia i potrzeby całej rodziny. Terapeuta może Ci pomóc w poszukaniu dróg wyjścia i zadecydowaniu co będzie najlepsze dla Ciebie i Twojej rodziny

JAKI JEST WPŁYW HAZARDU NA RODZINY?
Problemy finansowe

Powszechnym problemem jest utrata pieniędzy. Oszczędności, nieruchomości lub inne mienie może nagle znikąć. Tego rodzaju kryzys może spowodować, że członkowie rodziny czują przerażenie, złość i czują się oszukani.

Problemy emocjonalne i izolacja
Problemy hazardu wywołują silnie negatywne uczucia. Członkowie rodziny mogą czuć się zawstydzeni, skrzywdzeni, rozgniewani, zdezorientowani i nieufni. Te uczucia utrudniają rozwiązywanie problemów. Osoba, która uprawia hazard może nawet zaprzeczać, że istnieje jakikolwiek problem.
Kolejnym problemem jest izolacja:

• Wielu współmałżonków nie chce emocjonalnej lub fizycznej bliskości z osobą, która ich zraniła.
  • Wiele osób, odczuwających skutki problemów z hazardem, unika innych ludzi, ponieważ czują wstyd. To powoduje, że nie jest łatwo uzyskać miłość i wsparcie od innych.
  • Z powodu niespłaconych długów może zakończyć się przyjaźń.

Zdrowie fizyczne i psychiczne
Stres, będący rezultatem uprawiania hazardu, może powodować problemy zdrowotne, zarówno u hazardzisty jak i jego rodziny. Mogą to być zaburzenia lękowe, depresja lub problemy takie jak bezsenność, owrzodzenia, kłopoty z wypróżnianiem się, bóle głowy, bóle mięśni.

Wyczerpanie
Wiele rodzin nie potrafi radzić sobie ze stresem. Czasami jedna osoba z rodziny może próbować zapanować nad sytuacją i bierze na siebie dodatkowe obowiązki. To może prowadzić do jej wyczerpania. Członkowie rodziny często skupiają się na osobie hazardzisty i zapominają o swoich potrzebach lub rozrywkach.

Wpływ na dzieci
Kiedy rodzic lub opiekun ma problemy z hazardem, dzieci mogą czuć się opuszczone, odczuwać depresję i złość. Mogą myśleć, że to one są powodem tych problemów i że jeśli będą grzeczne problem się skończy. Niektóre dzieci opiekują się swoim młodszym rodzeństwem lub próbują wspierać rodziców. Takie obowiązki powodują nadmierne obciążenie u tych dzieci.
Dzieci mogą również myśleć, że muszą stanąć po stronie jednego z rodziców. Mogą stracić zaufanie do rodzica, który coś obiecuje, ale nie dotrzymuje słowa. Mogą okradać rodziców lub mieć kłopoty w szkole. Niektóre dzieci mogą próbować zwrócić na siebie uwagę rodzica, zajętego uprawianiem hazardu, poprzez:

• złe zachowanie
  • picie alkoholu lub zażywanie narkotyków
  • uprawianie hazardu
  • łamanie prawa.

Ważne jest, aby pomóc dzieciom w zrozumieniu, że nie ponoszą winy za problemy rodzinne. Dzieci potrzebują powrotu do bezpiecznego i zbalansowanego życia rodzinnego i normalnego dzieciństwa. Terapia rodzinna lub indywidualna może pomóc dzieciom w adaptacji do tych zmian.

Przemoc fizyczna i psychiczna
Przemoc występuje częściej w rodzinie, która przeżywa kryzys. Problemy wynikające z hazardu mogą prowadzić do fizycznej lub psychicznej przemocy wobec partnera, starego rodzica lub dziecka. Dzieci mogą być ofiarami przemocy gdy stłumiony gniew rodzica jest rozładowywany.
Jeśli to ma miejsce w Twojej rodzinie szukaj natychmiast pomocy.

ZABURZENIA LĘKOWE I DEPRESJA
Stres, lęk i depresja są często spotykane u osób mających problem z hazardem i u ich rodzin. Może to powodować zaburzenia snu, trudności w myśleniu i rozwiązywaniu problemów.
Jeśli któreś z poniższych symptomów odczuwasz przez okres dłuższy niż dwa tygodnie i sprawia to, że Twoje codzienne życie jest utrudnione, możesz być w poważnej depresji:

• Straciłeś chęć do wykonywania swoich codziennych zajęć.
  • Czujesz się przygnębiony lub poirytowany.
  • Nie śpisz tak jak poprzednio (np., masz problemy z zasypianiem, budzisz się często lub śpisz za dużo).
  • Twój apetyt się zmienił. Straciłeś lub przybyłeś na wadze.
  • Czujesz bezradność, beznadziejność lub rozpacz.
  • Masz trudności w myśleniu i zapamiętywaniu a Twój tok myślenia jest spowolniony.
  • Odczuwasz ciągłe poczucie winy. Nie możesz przestać myśleć o problemach.
  • Straciłeś zainteresowanie potrzebami seksualnymi.
  • Czujesz fizyczne zmęczenie, jesteś powolny i ociężały lub rozbiegany i podekscytowany.
  • Czujesz gniew.
  • Myślisz o samobójstwie.

Jeśli doświadczasz ktόrejś z powyższych trudności, porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym lub pracownikiem opieki zdrowotnej. Powiedz mu również o problemach z hazardem. Leczenie może polegać na wzięciu lekarstw i/lub uzyskaniu porady terapeutyczej oraz na innej formie wsparcia.

RYZYKO SAMOBÓJSTWA
U osób nadmiernie uprawiających hazard i u członków ich rodzin, wskaźnik samobójstw jest wyższy. Próby popełnienia samobójstwa występują najczęściej u osób mających problemy ze zdrowiem psychicznym (takie jak depresja) lub nadużywających alkoholu lub narkotyków. Osoby, które w przeszłości groziły, że popełnienią samobójstwo lub że coś sobie zrobią, są także w bardzo ryzykownej sytuacji.
Jeśli myślisz o samobójstwie lub planujesz jak zakończyć swoje życie, zwróć się natychmiast po pomoc. Nie musisz samotnie stawiać czoła swoim problemom.

CO ROBIĆ JEŚLI MYŚLISZ O SAMOBÓJSTWIE

Jeśli myślisz żeby zakończyć swoje życie:
  • Idż natychmiast na pogotowie ratunkowe.
  • Usuń wszelkie środki, które mogłyby ułatwić samobójstwo (np: broń, lekarstwa).
  • Powiedz o tym jak się czujesz rodzinie lub przyjacielowi.
  • Zadzwoń do miejscowego telefonu zaufania po wsparcie i informacje.
  • Powiedz lekarzowi o swoich problemach - również hazardowych.
  • Nie pij alkoholu lub nie bierz narkotyków -to pogorszy Twoją sytuację.
  • Skontaktuj się i umów się z terapeutą jak najszybciej.
  • Porozmawiaj z kimś komu ufasz, z przyjacielem lub duchowym doradcą.

CO ROBIĆ JEŚLI KTOŚ Z RODZINY MYŚLI O SAMOBÓJSTWIE

Ktoś z rodziny może mieć myśli samobójcze jeśli:
  • zmienia zachowanie, wygląd lub nastrój
  • jest przygnębiony, smutny lub zamknięty w sobie
  • rozdaje cenne przedmioty
  • mówi o samobójstwie i mówi, że ma już to zaplanowane
  • sporządza testament lub mówi o ostatniej woli.

Jeśli coś takiego ma miejsce należy:

• zachować spokój i słuchać uważnie
  • pozwolić takiej osobie powiedzieć o tym co czuje
  • zaakceptować to, co mówi. Nie osądzaj jej/jego ani nie próbuj rozwiązać problemu
  • zapytać czy osoba myśli o samobójstwie i czy ma plany jak to zrobić
  • usunąć wszystkie narzędzia samookaleczenia (np. broń, lekarstwa)
  • traktować poważnie wszystkie groźby samobójcze
  • wesprzeć osobę w uzyskaniu specjalistycznej pomocy (np. centrum kryzysowe, terapeutę, lekarza, pogotowie lub duchownego)
  • powiadomić o wszystkim swojego lekarza
  • nie pozwolić na trzymanie myśli samobójczych w sekrecie.
  • Powiedz o tym komuś, kto może Ci pomóc.